top of page

10 Mituri despre Introvertiți

  • Psiholog Andrei Szőcs
  • Dec 7, 2016
  • 3 min read

introvertit, psiholog, mituri, psihologia sufletelor, ituri despre introvertiti

Mitul 1 – Introvertiții nu prea vorbesc

Nu e deloc așa. Adevărul este că, introvertiții vorbesc numai atunci când au ce spune, nu își irosesc energia vorbind, așa cum cred ei, fără rost. Dacă însă le vei propune un subiect de discuție care chiar îi interesează îți va fi destul de greu să îi oprești din vorbit.

Mitul 2 – Introvertiții sunt timizi

Timiditatea nu are nicio legătură cu introvertiții. Acestora nu le este frică de oameni, dar pentru a intra în contact au nevoie de un motiv. Comunicarea de dragul comunicării nu este niciodată de interes pentru introvertiți. Dacă ți-ar plăcea să vorbești cu el, este suficient să inițiezi tu discuția.

Mitul 3 – Introvertiții sunt neciopliți

Deseori sar peste etichete și ”ceremonial”, dar asta doar pentru că nu văd sensul unui schimb de politețuri gratuite. Dat fiind faptul că orice societate civilizată integrează și o parte importantă de politețe, introvertiții se văd nevoiți să se integreze, ceea ce în fapt îi cam obosește.

Mitul 4 – Introvertiților nu le plac oamenii

Nimic mai fals. Dimpotrivă, ei țin foarte mult la prietenii pe care îi au. Deși aceștia nu sunt mulți, dacă te numeri printre fericiți consideră că ai un aliat și un sprijin pentru toată viața. Este suficient să îi câștigi respectul prin calitate și fond, pentru ca să îl ai de partea ta pentru drum lung.

Mitul 5 – Introvertiților nu le plac ieșirile în societate

Complet neadevărat. Introverților nu le plac ieșirile lungi. Ei asimilează foarte repede informația nouă, de aceea nu au nevoie de mult timp petrecut ”în afară” pentru ca să fie la curent cu tot ce e nou și contează. Ceea de ce au nevoie în acel moment este să se întoarcă acasă, să își refacă rezervele de energie și să proceseze informația nouă. Terapia cu liniște este vitală pentru un introvertit.

Mitul 6 – Introvertiții își doresc să fie mereu singuri

Într-adevăr, introvertiții se simt foare bine în singurătatea propriilor gânduri. Sunt persoane foarte gânditoare. Visătoare chiar. Au nevoie de probleme și dileme la care să se gândească, pe care să le analizeze. Dar pot resimți singurătatea acut, dacă nu au alături o persoană cu care să poată apoi împărtăși cele descoperite, gândurile lor cele mai intime. De aceea, pot întreține relații de orice fel numai cu o persoană, nu pot construi relații concomitent cu mai multe persoane.

Mitul 7 – Introvertiții sunt mai ... stranii

Majoritatea introvertiților sunt individualiști. Nu se lasă conduși de instinctul de turmă. De aceea își doresc să fie apreciați pentru stilul lor de viață mai puțin ordinar. Întrucât, nu de puține ori, tocmai pentru a urma linia gândirii proprii vor proceda invers decât restul societății, sau față de cum o cer normele instituite. Introvertiții nu își bazează niciodată alegerile sau deciziile pe ceea ce ”se” face, sau este la modă.

Mitul 8 – Introvertiții sunt persoane ”închise”

Introvertiții acordă o atenție deosebită stărilor personale, se concentrează întâi de toate pe gândurile lor, pe emoțiile lor, pe ceea ce simt. Se ascultă foarte atent. A nu se confunda cu egoismul. Ei sunt persoane sociale, sunt interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor, doar că lumea lor interioară deseori li se pare mai interesantă și mai utilă decât cea exterioară.

Mitul 9 – Introvertiții nu știu să se distreze și să se relaxeze

Cel mai bine se odihnesc și se relaxează acasă sau în natură, nu în locurile foarte aglomerate și zgomotoase. Nu sunt amatori de distracții extreme sau adrenalină. Dacă în jurul unui introvertit e prea mult zgomot și aglomerație el are tendința să se retragă în propria ”cochilie”.

Mitul 10 – Introvertiții se pot ”corecta” și deveni extravertiți

În fapt, trebuie să știm că fără introvertiți omenirea ar pierde majoritatea oamenilor de știință, muzicienilor, artiștilor, poeților, medicilor, matematicienilor, scriitorilor și filozofilor. Introvertiții nu se pot ”corecta”, dar merită tot respectul pentru temperamentul nativ, dar și folosul pe care îl aduc omenirii. Printre altele, este bine să menționăm faptul că cercetarea Silverman (1986) a demonstrat că printre introvertiți se numără oamenii cu cel mai mare IQ.

 
 
 

Comentários


0723/56.92.92

Cabinetul individual de psihologie Szőcs Andrei se află în cadrul centrului de terapii Self Care Center.
Adresa: Str. Negoiu Nr. 41, Sector 3, București.
Mijloace de transport: troleul 70 (stația Bd. Decebal), tramvaiul 1 (stația Baba Novac), autobuzul 104 (stația Piața Alba Iulia).

  • facebook

©2016 by Psihologia Sufletelor. Proudly created with Wix.com

bottom of page