top of page
Search

8 metode pentru a te elibera de stres, folosite chiar și de către psihologi

  • Psiholog Andrei Szőcs
  • Feb 2, 2018
  • 3 min read

Stresul poate fi considerat boala modernității. Agitația, graba, aglomerația, zgomotul orașelor mari, termene limită și nesiguranța zilei de mâine sunt doar câteva surse de stres ale zilelor noastre. Nu e de mirare că și psihologii suferă adeseori de stres și folosesc metode speciale pentru a se elibera de el.

În cele ce urmează o să împărtășesc cu tine 8 metode eficiente și testate chiar de către psihologi.

  1. Notează tot ce-ți trece prin minte

John Duffy – psiholog clinician, autor al unei cărți cu metode de educare a adolescenților, deseori povestește că, pentru a scăpa de stres își notează tot ce-i trece prin minte. Gânduri, situații, atitudini legate de anumite persoane, idei legate de viitoare articole. De fapt, în momentul în care scriem, creierul nostru este preocupat de structurarea ideilor, de aceea se concentrează în totalitate pe procesul de creație, iar stresul este lăsat în plan secund. În plus, scrierea ne oferă posibilitatea de a privi problemele dintr-o altă perspectivă.

2. Gătește, și pentru asta alege ingredientele cu multă atenție

Este o metodă îndrăgită de către psihologul Jeffrey Sumber. De multe ori, atunci când suntem stresați suntem în stare să mâncăm mult și fără discernământ. Or, pentru ca masa să se transforme într-un moment de relaxare și destresare completă, cel mai indicat este să o pregătești chiar tu. Iar pentru asta – să alegi cu meticulozitate ingrediente de cea mai bună calitate. Prepară masa cu implicare totală, toacă fin legumele, alege condimentele și apoi savurează fiecare bucățică din mâncarea pregătită. La final vei realiza că te-ai deconectat complet de la gândurile stresante.

3. Încordează-ți toți mușchii

Această metodă este cunoscută încă din 1920 și funcționează cu rezultate excelente. Principiul este cât se poate de simplu: după o încordare crâncenă urmează o relaxare pe măsură. Încordează-ți mușchii timp de 10 secunde, iar apoi, concentrează-te timp de 20 de secunde pe senzații. Vei simți cum se relaxează fiecare mușchi. Descoperă câteva metode de încordare/relaxare a mușchilor aici.

4.Învață să reacționezi corect (sau deloc)

Deseori, faptul în sine că nu putem controla situațiile care ar putea deveni o sursă de stres este extrem de stresant. Și totuși, de cele mai multe ori nu putem schimba situațiile și nici nu putem ști ce urmează să se întâmple, însă putem să ne controlăm propriile reacții la stres. O reacție pozitivă la o situație mai puțin plăcută poate reduce nivelul de stres, dar ne și poate învăța o lecție importantă. Ți-ai pătat cămașa cu cafea chiar înainte să pleci la serviciu? În loc să te enervezi, încearcă să te gândești că de fapt nici nu ți-a plăcut vreodată acea cămașă.

5.Oprește valul de gânduri

Aparent este imposibil. Știm cu toții cât de greu este să ne concentrăm pe altceva atunci când întâmpinăm o situație stresantă. Efectiv toate gândurile ne sunt îndreptate într-acolo și nu întotdeauna pentru a o rezolva. Ce poți face?

Bate din palme și spune-ți: „La asta o să mă gândesc mai târziu (sau între orele 18:00 -19:00, de exemplu).” Sau, poți să porți la încheietura mâinii un elastic și să te ciupești cu el atunci când gândurile te copleșesc. Distrage-ți atenția de la problemă și îndreaptă-ți atenția la altceva.

6. Rezervă-ți o oră pentru activitatea preferată

Psihoterapeutul Amy Przeworski ne sfătuiește să ne oferim o oră doar pentru activitatea care ne bucură și relaxează. Uită pentru o oră de treburi, datorii, gânduri negative și tot ceea ce-ți provoacă stres sau supărare.

7. Stimulează nervii

O metodă aparent ciudată, dar eficientă: mângâie-ți buzele cu degetul arătător de câteva ori. Această procedură stimulează nervii de la suprafața buzelor și activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce ne ajută să ne relaxăm mult mai repede.

8. Fă curat / organizează-ți biroul

Este o metodă clasică, dar eficientă. Atunci când simți că stresul te copleșește, lasă activitățile curente și concentrează-te pe curățenia și organizarea locului de muncă. Dincolo de faptul că vei uita pentru o perioadă de gândurile stresante, la final vei reuși să privești problemele cu mintea mai limpede.

Principiul de bază

Principiul de bază pentru a scăpa de stres este să uiți pentru ceva timp de el. Să te ocupi de ceva care să îți distragă atenția și să te distragă de la gândurile stresante. Fie că vorbești cu prietenii, dansezi, asculți muzica preferată, te relaxezi gătind, sau făcând ordine pe birou, orice metodă de a-ți distrage atenția de la gândurile neplăcute este foarte binevenită. Cu cât mai repede vei reuși să o faci, cu atât mai repede și mai eficient vei reuși să depășești orice moment stresant.

Dar tu, ce metode folosești pentru a elimina stresul? Iar dacă știi o metodă interesantă și care funcționează la tine, te invit să o împărtășești cu mine.


 
 
 

Comments


0723/56.92.92

Cabinetul individual de psihologie Szőcs Andrei se află în cadrul centrului de terapii Self Care Center.
Adresa: Str. Negoiu Nr. 41, Sector 3, București.
Mijloace de transport: troleul 70 (stația Bd. Decebal), tramvaiul 1 (stația Baba Novac), autobuzul 104 (stația Piața Alba Iulia).

  • facebook

©2016 by Psihologia Sufletelor. Proudly created with Wix.com

bottom of page