Șantajul emoțional
- Psiholog Andrei Szőcs
- Jul 15, 2018
- 4 min read
Șantajul emoțional reprezintă arma clasică de manipulare utilizată de persoana narcisistă. În cele ce urmează vom vedea care sunt manifestările cele mai comune ale șantajului emoțional, precum modul în care ac
esta acționează asupra persoanei șantajate – teamă, obligație și vinovăție.

Recunoașteți probabil manifestări precum acelea când cineva
pretinde că-i este rău sau e bolnav
scoate în evidență propriile temeri false sau exagerate pentru a vă determina să-l ajutați
manifestă slăbiciune și vulnerabilitate pentru a vă convinge să aveți grijă de el/ea
reacționează cu furie exagerată
vă reamintește de favoruri pe care vi le-a făcut în trecut
vă determină să interveniți în interesul său prin puterea unei funcții pe care o dețineți
vă desconsideră și vă adresează epitete jignitoare
vă reamintește că aveți obligații față de el/ea
Toate acestea sunt strategii ale narcisistului de a atrage și a obține ceea ce-și dorește. Narcisistul se folosește de tehnica șantajului emoțional deoarece este incapabil sau nu dorește să negocieze sau să exprime în mod direct ceea ce dorește. De ce și-ar pune problema astfel cand ceea ce pretinde i se cuvine oricum? Dac-ar spune direct tot ceea ce vrea, atunci ar însemna că tu îi faci lui o favoare, ceea ce e inacceptabil, deoarece ar putea după aceea să-ți rămâna obligat. Ceea ce vrea, vrea necondiționat și acum!
Șantajul emoțional nu este în realitate o construcție logică, dar cel care se folosește de el poate deveni într-atât de convingător, încât, chiar dacă intuiția îți spune că scopul si mijloacele sale sunt fundamental viciate, ajungi să te intrebi: “Oare totuși nu are dreptate?”, “Oare nu-mi scapă mie ceva?” Șantajul emoțional se bazează și pe combinația de mesaje mixte, precum “Nu câștigi suficienți bani, vecinii iar pleacă în vacanță și noi nu.”, pentru ca, după ce începi să petreci mai mult timp la muncă pentru a câștiga mai mult, mesajul pregnant să devină “Niciodată nu ești acasă la timp! Îți neglijezi familia!” Dacă îi explici faptul că nu poți avea și bani mai mulți, și timp liber suficient, va interpreta afirmația drept insubordonare și critică și te va întâmpina cu o atitudine ofensată, furie sau chiar prin a părăsi încăperea trântind ușa în urma sa. Dacă nu-i faci pe plac, vei fi mereu vinovat în ochii unui narcisist.
De asemenea, va folosi diferite tertipuri pentru a te determina să te îndoiești de tine, să devii confuz și să-ți pierzi echilibrul, urmărind de fapt controlul asupra ta. Tentația de a merge pe mâna lui doar de dragul liniștii este mare. Totuși, această “liniște” este doar una temporară și scurtă, narcisistul forțând limitele din nou, prin manifestări dramatice și emoționale; de fapt, nu te vrea relaxat, ci dimpotrivă, te vrea într-o stare de hiper-vigilență în fața unui pericol necunoscut, deoarece aceasta îl face să se simtă puternic.
Șantajul funcționează doar dacă te conformezi; narcisistul își poate exprima dorințele fie într-un mod agresiv, fie mai subtil, determinându-te prin suspine sau neputință, să ajungi la concluzia că dacă nu îl vei ajuta sau nu vei acționa așa cum își dorește el, atunci îl vei întrista, supăra sau dezamăgi. Poate în realitate nu dorești să alergi în întâmpinarea nevoilor sale, însă fie vei simți milă, fie nu te simți împăcat să-ți “trădezi / abandonezi” prietenii la nevoie. Îți spui în sinea ta “Dacă aș apela la un prieten atunci când sunt și eu la fel de supărat, și acesta m-ar respinge, cum m-aș simți oare?” În realitate însă, toate acestea sunt ca un joc de teatru, iar tu nu vei fi niciodată la fel de “afectat” de mărunțișuri ca narcisistul, iar regula reciprocității oricum nu se va aplica niciodată într-o relație cu un narcisist. Astfel de situații mărunte reprezintă de fapt acte deliberate de forțare a granițelor relaționale sănătoase, iar dacă vei cădea în capcană, aceste acte vor deveni mici victorii în ofensiva permanentă a narcisistului.
Dacă vei încerca să te eliberezi de sub influența unui narcisist, acesta va exercita mai multă presiune asupra ta, fie devenind melodramatic, fie exploatându-ți unul dintre punctele sensibile; o va face direct sau indirect, în funcție de ceea ce consideră că e mai eficient pentru a-și atinge scopul. Supunându-te chiar și o singură dată cererilor sale, un narcisist va ști că manipularea sa a funcționat și o va pune în practică din nou și din nou în diferite moduri.
Ca încheiere, vă expun câteva exemple pentru cele trei reacții suscitate de șantajul emoțional:
Teama
teama de abandon
teama de a nu supăra un părinte singur, în vârstă
teama de toanele de dispoziție ale celuilalt și teama de confruntare
teama pentru propria integritate și siguranță fizică
Obligația
“După toate sacrificiile pe care le-am făcut pentru tine…”
“Tu niciodată…”
“Tu întotdeauna…”
“Ești atât de nerecunoscător!”
“Ai făcut asta special ca să…”
“De ce nu vrei să…”
“Eu aș face-o pentru tine!”
“Ești atât de egoist!”
“Am nevoie de ajutorul tău!”
“E datoria ta să…”
Vinovăția
Pentru c-ai făcut ceva ce-a ofensat sau supărat pe celălalt
Pentru c-ai avut inima împietrită
Pentru că nu te-ai implicat în mod egal în relație
Pentru că petreci prea mult timp la lucru
Pentru că nu câștigi suficient
Pentru că ai prieteni interesanți și utili
Pentru că ești fericit sau te simți bine
コメント