5 greșeli frecvente care adâncesc depresia
- Psiholog Andrei Szőcs
- Feb 1, 2018
- 2 min read
O capcană frecventă pentru cei care suferă de anxietate sau depresie o reprezintă chiar reacțiile naturale de apărare, care, în loc să atenueze simptomele, le pot face mai pregnante.

Iată cinci dintre cele mai comune astfel de situații, precum și câteva posibile soluții practice:
1. Nu întreprinzi nimic pentru a rezolva situațiile frustrante
Iritabilitatea este una dintre principalele simptome ale depresiei. Numeroase aspecte din viața de zi cu zi, generatoare de iritare sau frustrare, sunt rezolvabile. Cu toate astea, persoanele deprimate preferă să rămână într-o stare de “avarie” pasivă și să nu se implice în niciun fel în rezolvarea multor aspecte practice rezolvabile.
De exemplu, situația în care toți ai casei folosesc aceeași priză pentru a-și încărca telefoanele, tu mereu ți-l găsești deconectat pe al tău și te simți iritat și tensionat. O soluție simplă și practică precum procurarea unui prelungitor electric cu mai multe prize poate elimina definitiv această situație.
2. Te gândeșți frecvent cum să combați insomnia
Tulburările de somn sunt printre simptomele importante ale depresiei. Din păcate, concentrându-te excesiv pe diferite strategii de îmbunătățire a somnului, pierzi din vedere aspectele cu adevărat esențiale, generatoare de dispoziții depresive.
Practică gimnastica, exercițiile fizice și de relaxare, aromoterapia sau ia în calcul și alte strategii care te-ar putea ajuta să uiți, cel puțin temporar, de insomnie.
3. Consideri medicația un panaceu universal
Cu siguranță, medicația are un rol pozitiv în tratarea depresiei, dar nu poate elimina anumite tipare de gândire sau de comportament asociate acesteia, precum tendința de a procrastina sau a frământa idei obsedante.
Desenează un grafic în care, pe lângă medicație, să incluzi orice activitate sau strategie care-ți vine în minte și care ar putea să-ți amelioreze starea. Pe măsură ce vei desena această schemă, vei realiza faptul că într-adevăr, medicația este doar o parte minusculă dintr-o paleta largă de alegeri care te pot ajuta.
4. Ceri ajutor prea des și prea insistent
Persoanele care suferă de depresie, suferă și luptă pe cont propriu prea mult timp până să se decidă să ceară ajutor sau susținere. Și deseori nici nu realizează cu ce anume se luptă. Există însă și persoane care pot deveni exagerat de insistente în a cere ajutorul, sfaturile sau implicarea celorlalți privind decizii legate de propria viață. O astfel de atitudine poate genera la un moment dat furie, resentimente sau alte atitudini negative din partea celorlalți, fapt care ar putea adânci depresia. Această situație se află în strânsă legătură cu următoarea greșeală:
5. Pui pe modul “pauză” viața, planurile personale, hobby-urile
Persoanele care suferă de depresie adesea își simt gândirea încețoșată și puterea de concentrarea extrem de redusă. Reacția naturală este retragerea și amânarea oricărei activități precum proiectele personale sau hobby-urile. Acest lucru nu face însă altceva decât să scadă energia vitală și încrederea de sine, accelerând și mai mult prăbușirea.
Se știe că orice experiență pozitivă, orice mică reușită sau plăcere poate contribui la ameliorarea depresiei, așa că poți avea în vedere următoarea strategie: propune-ți câte o mică reușită sau plăcere pentru fiecare dintre cele trei momente importante ale zilei: dimineață, prânz, seară. Poate fi vorba despre lucruri aparent “mărunte” precum a face ordine în sertarul cu tacâmuri sau a urmări un interviu interesant pe internet. Vei simți aproape instantaneu aportul de energie pozitivă care te va îndemna să nu mai revii la modul “pauză”.
댓글